22 juni 2020

Lydia Conradsson: gymnasieinspiratör och projektledare

Lydia Conradsson

Juniorledarskapsakademin har inlett ett samarbete med Ung Företagsamhet (UF) i Kalmar och Kronoberg. Lydia Conradsson handplockades till UF redan under gymnasietiden. Nu är hon projektledare på heltid.

Berätta om din roll på UF och vad du jobbar med där?

– Jag började på UF i augusti 2019 som gymnasieinspiratör, vilket jag varit i snart ett år nu. Under våren här fick jag lite mer ansvar för våra event och evenemang. Jag tänkte nog att jag skulle jobba som gymnasieinspiratör under ett år, men så fick jag erbjudande om att jobba som projektledare from augusti, vilket innebär att jag kommer fokusera ännu mer på att arrangera evenemang och event det kommande året.

Hur kom det sig att du hamnade på UF?

– Jag drev själv UF-företag tillsammans med några klasskompisar och parallellt med det så deltog vi i en säljutbildning, som var ett samarbete mellan UF och bilföretaget Liljas här i Kalmar. Vid det tillfället när vi skulle få diplom för utbildningen, och UF var där, så visste jag bara vem den dåvarande gymnasieinspiratören Theo var då vi kände varandra sedan tidigare. Men även Anna Hofvergård, regionchef UF Kalmar, var där och hon tog mig åt sidan och frågade vad jag skulle göra till hösten. Jag hade inga direkta planer, eventuellt skulle jag börja plugga direkt, men var inte jättesugen på det. Så jag fick komma på intervju i april och reda samma vecka fick jag besked om att jag hade fått jobbet!

Hur tänkte du om ditt eget UF-företag?

– Jag och några klasskamrater drev ett företag som hette Clean & Green. Vi var alla eniga om att vi ville göra något för miljön och med hållbarhetstänk i fokus. Eftersom vi inte hade någon egen idé om en produkt finkammade vi nätet och hittade då veggiopåsen, som är en påse till frukt och grönsaker när man handlar i mataffären, som ett alternativ till alla plastpåsar.
– Denna produkt hade då funnits i ca ett år, så vi valde att marknadsföra och sälja den. Vi gjorde något gott för planeten och tjänade lite pengar med. Nu finns den lite överallt. Så även om vi inte hade en idé om en egen produkt så kändes det väldigt bra att stötta henne som tagit fram den, dessutom var hon väldigt tacksam för att vi ville göra det med.

Vad gör ditt jobb så roligt?

– Det är variationen, att ingen dag är den andra lik. Kontrasterna mellan att ena dagen vara ute i klassrummen och prata med eleverna och nästa dag ha möten med partners för olika event. Kombinationen att möta peppiga elever på gymnasiet och att träffa olika partners för event är väldigt roligt och utvecklande. Vi skall även i september ha vårt första digitala event och det känns väldigt spännande med all förberedelse inför det, såsom att spela in små filmklipp till sociala medier och prata med olika partners. Så jag är väldigt glad att jag får göra detta!

Ser du själv en framtid med studier på LNU och medverkan i JLA?

– Absolut! Jag känner redan ganska många som studerar på universitetet och de trivs väldigt bra. Samtidigt är det smidigt om man kan bo kvar hemma ett tag till så man slipper ta för mycket i studielån. Nu när jag även fått upp ögonen för JLA, med alla dess event och utbildningar som man kan ha så stor nytta av.

Nu samarbetar JLA och UF Kalmar & Kronoberg, hur känns det?

– Superspännande! Jag ser verkligen fram emot detta och hur det kommer att utvecklas. Jag brinner verkligen för alumnverksamheten och ser hur de kompletterar varandra väl.

Vad ser du för fördelar med samarbetet?

– Främst så tänker jag på alla våra gymnasiealumner, som är personer med driv och som vill framåt. Då är det här en fantastisk möjlighet att komplettera sina universitetsstudier med. Det ska även bli spännande att följa de som nu väljer att gå in i projektet från våra alumner. JLA ger verkligen ett mervärde till studierna.
Det är en jättestor fördel att krydda sitt CV med i framtiden och projektet är så unikt och viktigt på riktigt. Tänk att ta en examen OCH ha diplom från JLA!
Precis som vi som drivit UF-företag, det är ju alltid en fördel att kunna visa upp det för en blivande arbetsgivare.

Till sist, dina bästa UF tips!

– Det som jag själv har lärt mig längs vägen är att sätta sin affärsplan, och verkligen lägga tid på den, samt att sätta deadlines för när olika mål skall vara uppfyllda. Det är verkligen affärsidén som sätter planen för hela UF-året , så det är väldigt viktigt.Vi erbjuder även en hel del olika slags event, tävlingar och evenemang, delta på dem då de ger väldigt mycket. Dessutom är det så att ju mer man engagerar sig, desto mer energi ger det. Det är även nyttigt att våga utmana sig själv lite.
– Sen handlar det inte alltid om att ha den vassaste affärsidén, eller komma på en alldeles revolutionerande produkt, utan det är en lärprocess och man växer på vägen. Det är erfarenheter som man har nytta av framåt i livet, oavsett om man vill bli företagare eller entreprenör. De här kunskaperna manfår med sig handlar ju även om att visa att man är en företagsam person, något alla arbetsgivare uppskattar.
Det handlar inte om att vinna priser, utan om att utvecklas som människa.

– Till sist känns det väldigt bra att kunna bidra till att behålla invånarna i regionerna, att så ett frö om vad som finns här. Nu när vi kan arrangera gemensamma events knyts ju allt samman, gymnasiet, näringsliv och universitetet.
Så det känns strålande det här!