1 december 2020

Cirkulär ekonomi i en silo

Vad döljer sig i en stor silo på landet? Jo, beviset för kreativt entreprenörskap!

Joacim Rosenlund är en av de forskare på Linnéuniversitetet som intresserar sig för hur entreprenörskap och ledarskap bidrar till innovation och hållbar tillväxt. Just nu besöker han Fredrikslunds lantbruk söder om Kalmar.

-Lantbrukare är entreprenöriella och det märks särskilt när man tittar närmare på den hållbara energiomställningen. Här står jag framför en biogasanläggning som ligger på gården och gör den självförsörjande på el – med hjälp av kogödsel!”

Joacim Rosenlunds forskning handlar om ”cirkulära ekoprenörer”, alltså hur småländska entreprenörer jobbar för att lämna slit- och släng-samhället. Det är ingen forskning som sker hemma på kammaren, utan ute hos de företagare som jobbar praktiskt med utmaningarna för att bli goda exempel ur miljösynpunkt.

Joacim är inblandad i flera projekt, också till Centrum för ledarskap i Småland som just nu bygger kunskap om hur ledarskap och entreprenörskap är nycklar för innovation och hållbar tillväxt , i Joacims fall tillsammans med flera av universitetets forskare som intresserar sig särskilt för socioekologisk omställning på landsbygden.

Vill du veta mer om Joacim och hans forskning, till och med ta del av en kort film om cirkulär ekonomi, så kan du göra det här.