Behovet av innovation för en hållbar framtid
Sedan några år finns en nationell strategisk innovationsagenda, Made in Sweden 2030: En strategisk innovationsagenda för svensk produktion. Målet är att Sverige ska ligga i framkant när det gäller långsiktigt hållbar produktion.
För att klara det behöver många företag moderniseras och flytta sig framåt i värdekedjan. Nya produkter och tjänster behöver utvecklas. Då krävs ny kunskap och nya sätt att organisera och leda.
Centrum för ledarskap i Småland finns vid Linnéuniversitetet. Vi gräver där vi står och har i många år studerat hur organisationer och företag i vår del av Sverige förhåller sig till en långsiktigt hållbar framtid.
Hur går innovation till?
Vi har tagit fasta på att förnyelse – innovation – sällan sker ordnat och förutsägbart. Det händer alltid något som förändrar planer, som kräver omtag och nya beslut.
Vi menar att förnyelsearbete kräver samspel mellan människor och en organisation som tillåter kreativitet – och inte minst misslyckanden. Den som leder en verksamhet behöver förstå hur en sådan organisation byggs.
Ledarskap för ökad innovationsförmåga
Två begrepp som ofta förknippas med innovation är kreativitet och entreprenörskap, ord som för tankarna till förnyelse, utveckling, att överskrida traditionella gränser, tänka nytt.
Att hitta de ultimata förutsättningarna för innovation är inte lätt. Vi har pratat med hundratals verksamma chefer och ledare och parat ihop deras berättelser med vetenskapliga teorier och modeller. Då går det att identifiera ett antal förutsättningar som förefaller vara till god hjälp: det presenterar vi som Smålandsmodellen.