20 maj 2020

Trög och konservativ eller jordnära och förnuftig?

Bilden visar en hand som seer ut att känna på jordens kvalitet jämte en växande planta

Forskarbloggen – del 6

Personligt om ledarskapets utmaningar.
Bloggare: Magnus Forslund.
Bilden visar ett porträtt på forskaren Magnus Forslund

I mitt förra blogginlägg tog jag upp berättelsen om att man för länge sedan var kritiska mot de ”konservativa bondehövdingarna” som sade nej till det mesta, framför allt om det innebar att man måste spendera pengar.

När vi frågat studenter, ledare och entreprenörer om nutida kännetecken på småländskt ledarskap, så återkommer då och då ordet konservativ. Liknande ord som nämns är: trångsyntbakåtsträvandetraditionellt och trög. Fortsätter vi leta bland svaren hittar vi vid enstaka tillfällen orden gammeldagsbegränsadpassivtstagnerandetveksam och feg.

Jag gissar att dessa ord uttrycker något negativt för många. Exempelvis lyfter en del fram att det kan saknas en vilja att satsa tillräckligt högt. Det blir alltid ”lite lagom”. Ledare tar inte till sig (unga) medarbetares idéer och är sena att haka på trender. Det verkar som att ledarna tänker att de klarar sig rätt bra som de har det. Varför då ta till sig ny teknik, nya idéer eller ny personal?

Man kan tolka detta som snålhet och sparsamhet. Men – vi ser också några andra vanliga uttryck, nämligen  jordnära och nära. Här pratar många om hur småländska ledare står stadigt med fötterna på jorden. Ibland kör de till och med ner dem ”i myllan”. Och nu överväger de positiva associationer: Det är personer som inte fladdrar iväg i oväsentligheter utan fokuserar på det som är viktigt, genuint och äkta. Det är ”på riktigt”, det är ”redit” och det handlar inte om pengar i sig, utan om sunt (bond)förnuft.

Investeringar gör vi när vi har råd och verkligen känner att det är dags, inte för att göra snabba vinster. Lite får man ju ”hia sig”… Det får ta sin tid, även om det kan kännas lockande. I det avseendet kan det således uppfattas positivt att vara försiktig, lite gammeldags och kanske till och med något trög och konservativ.

Så, är den småländska ledaren trög och konservativ eller jordnära och förnuftig?
Omöjligt att säga, naturligtvis och förmodligen finns stora variationer. Ett förslag är att ledare såväl som alla vi andra då och då kan ta sig en funderare: ska jag tolka det som nu sker som att någon är trög och konservativ eller förnuftig och jordnära?

Ibland kanske det ligger mer i den andra tolkningen?

 

 

Detta är Magnus Forslund

Fotbollsnörd från Gotland och spelare på juniorelitnivå som inte blev proffs men väl acklimatiserad smålänning, ungdomstränare i Östers IF i Växjö och universitetslektor i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet.
Magnus är expert inom ledarskaps- och organisationsutveckling. Han forskar framför allt på förändrings- och förnyelseprocesser och – förstås – hur man utvecklar idrottsorganisationer, särskilt fotboll.
Magnus arbetar med kreativ utveckling av individer, organisationer och affärer med särskilt öga för kaos, berättelser och upplevelser.
Han är initiativtagare till Centrum för ledarskap i Småland.

Följ honom på Twitter: @Magnus_Forslund