18 september 2020

Felicia Hagelberg – Skolinspiratör på UF Kronoberg

Efter gymnasiet tog Felicia Hagelberg ett sabbatsår från studier för att jobba och tjäna pengar för att sedan kunna åka utomlands, se världen och finna sig själv.
Men ett sms från verksamhetschefen på UF Kronoberg ändrade de planerna. Att jobba som skolinspiratör på UF var inte ett erbjudande som hon kunde tacka nej till.

Berätta om din roll på UF och vad du jobbar med där?

Jag jobbar i grunden som skolinspiratör, vilket betyder att jag är mycket ute i gymnasieskolorna och träffar eleverna, men jag jobbar även mycket med lärarna. Det är ett väldigt varierat arbete, men min huvuduppgift är att inspirera och instruera eleverna på gymnasiet.
Med det menar jag att peppa dem när de ska starta och driva sina UF företag. Jag hjälper dem att komma på idéer och utveckla de idéer som de redan har.
Det handlar mycket om att få dem att tro på sig själva och sin idé. Det är fantastiskt att se hur gnistan hos dem tänds!

Jag har ett jätteroligt jobb! Nu jobbar jag mycket mer med alumnerna, i synnerhet sedan vårt samarbete utvecklades.

Hur kom det sig att du hamnade på UF?

Jag drev UF företag tillsammans med två klasskompisar när jag gick mitt andra år på gymnasiet.
Efter studenten tog jag ett sabbatsår för att jobba och tjäna pengar, ambitionen var att åka utomlands och backpacka, se världen och hitta mig själv. Men så en morgon fick jag ett sms från Sara, verksamhetschef på UF Kronoberg, där hon frågade om jag ville jobba som skolinspiratör. Jag kände då att det var en chans som jag inte ville tacka nej till. UF var det roligaste jag gjorde i skolan så jag kände att det var en enorm möjlighet.

Har du själv drivit UF Företag, isf vad?

Ja, tillsammans med två klasskompisar drev jag ett företag som hette Third Hand UF. Vår affärsidé var att vi åkte runt till olika second hand butiker och köpte det som vi tyckte var snyggt och som var poppis just då, och sålde det vidare. Tanken var en webbshop, men det funkade inte. När vi däremot skapade säljtillfällen så sålde det jättebra! Det var jättekul och vi fick jobba med det vi tycker är absolut roligast, kläder.

Vad gör ditt jobb så roligt?

Mitt jobb är SÅ roligt! Det absolut roligaste är att se eleverna utvecklas.
Att se dem som kanske inte alls är särskilt intresserade eller framåt, som sen vågar ta för sig och utvecklas som individer.

Ser du själv en framtid med studier på LNU och medverkan i JLA?

Det gör jag verkligen och jag har länge tänkt att jag vill börja plugga på Linnéuniversitetet.
Nu när vi dessutom samarbetar med JLA så ser jag ännu fler fördelar med att plugga på LNU. Jag är sugen på att läsa EBD, Enterprising and Business Development. Det känns för mig som en självklar fortsättning på UF.
En dröm är att i framtiden starta ett eget företag och då är EBD en bra grund att stå på.

Nu samarbetar JLA och UF Kalmar & Kronoberg, hur känns det?

Jättekul, det är en perfect match och det känns som att det vi tillsammans kan erbjuda blir väldigt konkret och matigt. Det blir ett riktigt bra utbud för både JLA studenter och våra gymnasieelever.
Det är verkligen en win-win där vi lyfter varandra.

Vad ser du för fördelar med samarbetet?

För UF så får det oss att utvecklas ännu mer och vi kan erbjuda ännu fler aktiviteter. Dessutom får vi en inblick i universitetet och hur den verksamheten fungerar. Att få en inblick i hur andra jobbar ger verkligen inspiration.

Till sist, dina bästa UF tips!

Våga tänka nytt och tänka utanför boxen!
Våga synas, höras och våga fråga.

Att våga tänka stort, i lägen när man träffar en rådgivare, så våga tänka lite större. Våga fråga företagsledaren som man kanske sett på TV. Det värsta som kan hända är att man kan få ett nej. Det finns ju de som kanske knappt vågar titta en i ögonen till en början, sen står de där på scenen och pitchar sin idé i slutet av UF-året! Det är så coolt!

Jag minns särskilt en kille, Ted Fransén. Han sålde korv, för han tyckte så himla mycket om korv. Han hade kommit på ett eget recept och googlade korvtillverkare och fann en i Tingsryd. Han tog mod till sig och ringde VD:n och fick komma dit på ett möte. Så de producerade hans korv och han sålde som bara den!
Så i slutet av UF-året stod han själv och sålde korv och pratade med alla. Han sa själv att från början hade han gömt sig under ett bord för han var så blyg.
Sen vinner han priset Årets vara i UF SM det året.