30 november 2020

”Mitt driv ligger nog i mina nederländska gener”

Stefan de Goede flyttade som 10 åring till Sverige med sin familj från Nederländerna. Som 21-årig student drömmer han om en internationell karriär.

Stefan läser program Enterprising and Business Development vid Linnéuniversitetet. Vi ses över zoom och den första frågan jag ställer är hur han hanterar studierna under pandemisituationen?(vi ses straxt innan de skärpta riktlinjerna annonserades)

– Jag tycker att det fungerar bra, vi kan fortfarande träffas på universitetet, då vi inte är en så stor klass. Tanken var att jag nu skulle ha befunnit mig på en utbytestermin i Bangkok, men det blev ju inte av pga. Corona. Det blev en internationell termin på hemmaplan istället.

Vem är Stefan de Goede? Berätta lite kort om dig själv.

– Jag har levt halva livet i Holland och halva livet i Sverige. 2009 flyttade vi hit, min mamma, pappa, storasyster och jag. Vi flyttade då till Ryd, i Tingsryds kommun, en liten men trevlig kommun nära till det mesta.
– Som person gillar jag att utveckla saker och ting. Jag ser möjligheter i omöjligheter och min inställning är att allt och alla har potential att utvecklas. När jag slutade gymnasiet funderade jag på vad jag hade för alternativ. Jag siktar på att nå högt karriärmässigt och då krävs det en akademisk utbildning. Så jag valde att studera direkt efter gymnasiet.

Under gymnasietiden drev du även UF företag. Vad var det för företag och vad läste du?

– Jag läste Ekonomiprogrammet, inriktning ekonomi i Olofström, Blekinge. Vårt UF Företag SmartShopper UF sålde hopvikbara konsumentpåsar, vilket var en ny tanke 2017, nu finns de ju överallt i alla butiker. Det var väldigt lärorikt att driva UF-företag, framförallt att samarbeta med andra.
– Till skillnad från andra elever valde jag att samarbeta med personer som jag vanligtvis inte umgicks med och tyckte att det var utmanande samtidigt som jag lärde känna mig själv bättre och hur jag fungerar som ledare i en grupp. När jag tog studenten fick jag dessutom stipendiet “Årets ekonomistudent 2018” tack vare det.

Du har ju även varit engagerad i UF själv, på vilket sätt?

– Efter mitt eget UF-år så kände jag verkligen att företagsamhet är något för mig. Jag gillar näringslivet, men framförallt utveckling. Det handlar inte bara om affärer eller företag utan om oss som personer, och UF speglar personlig utveckling och framförallt företagsamhet. Bl.a har jag även fått äran att sitta i UF-alumni styrelsen, dvs nätverket för fd UF-företagare. Dessutom har jag suttit i juryn för UF-Draknästet 2020 i Dalarna.
– Parallellt med det så jobbade jag på Svenskt Näringsliv, och de finns på samma plan som UF i World Trade Center i Växjö. Jag jobbade då som skolnätverksansvarig och arbetade med att minska avståndet mellan skolorna och näringslivet i Kronoberg och Kalmar län. Svenskt Näringsliv är en viktig aktör som fångar upp företagens intressen.

Du studerar på helfart och har jobbat samtidigt – hur har det funkat ?

– Jag känner att tjänsterna har varit ett bra komplement till mina studier så det har fungerat väldigt väl. Ett tag var jag även engagerad i kommunpolitiken i Tingsryds kommun och fick snart en mycket inflytelserik position vilket genererade många möten. Det innebar att jag körde mellan Växjö och Tingsryd flera kvällar i veckan och kom hem väldigt sent, oftast inte före kl.23. Jag var tvungen att göra en prioritering och jag valde mina studier och hoppade av politiken.
– Det var sedan därefter som jag sökte tjänsten på Svenskt Näringsliv, och det matchade mina studier på ett mycket bättre sätt. I dagsläget har jag en timanställning inom bank.

Din drivkraft och ditt engagemang, vart kommer den ifrån?

– Mycket bra fråga, jag tror faktiskt att den sitter i mina nederländska gener, då nederländare är driftigt folk och är kända för internationell handel sedan en lång tid tillbaka.
– Entreprenörskapet växte tidigt. Som tonåring började jag köpa svenska antika föremål och exporterade det till Nederländerna. Dessutom drev jag och min syster ett projekt när vi var i yngre tonåren i regi hos ”Sommarlovsentreprenörerna”. Vårt projekt bestod av att renovera den lokala minigolf-banan och därefter hyrde vi ut klubbor och bollar till våra kunder som mest bestod av lokala Ryd-bor och turister under sommaren.

Ditt politiska engagemang – hur har det hjälpt dig?

– Som 19 åring lyckades jag att bli utskottsordförande och ledamot i kommunstyrelsen samt fullmäktige i Tingsryds kommun. Politiken har verkligen varit en stor lärdom, framförallt att som ung engagera sig då många tänker att det bara är högt uppsatta som har möjlighet att påverka. Jag ser detta som ett budskap till samhället, att oavsett ålder så kan man nå högt – bara man har ambitionen.
– Jag har fått en väldigt bra inblick i hur samarbetet fungerar mellan det statliga, kommunerna och näringslivet. Allt funkar inte alltid som det ska och det finns mycket som behöver utvecklas inom kommunerna.

Bara 21 år, men väldigt målmedveten – vad har du för karriärmässigt mål?

– Mitt mål efter examen är att kunna få jobba på ett internationellt bolag där jag inom kort tid kan bli befordrad, så att jag kan jobba internationellt. En trainee-tjänst skulle också vara intressant. Gärna ett internationellt bolag som har anknytning till Sverige och Benelux-länderna, då har jag möjlighet att använda mina språkkunskaper.
– Jag vill sedan gärna komma tillbaka till den här regionen när det är dags att bilda familj. Kronoberg är ett län fylld av entreprenörskap. I framtiden vill jag gärna hjälpa andra att bygga företag och förverkliga sina idéer. Det finns många olika aktörer som skulle kunna vara intressanta i Regionen. Att lära sig av sina erfarenheter och dela med sig sin kunskap till andra tycker jag är viktigt.
– Jag skulle gärna starta ett eget bolag, men har inte kommit på någon bra idé för det ännu. Men jag hoppas och tror att jag kommer hitta samarbetspartners där jag kan bidra med mina kunskaper.

Hur ser en attraktiv arbetsgivare ut tycker du?

– Det viktigaste tycker jag är att det finns utrymme för utveckling och att alla respekteras på arbetsplatsen oavsett vilken roll man har. Att ta tillvara på den kompetens man besitter och erbjuda möjligheter för vidareutveckling inom företaget tror jag på. Att arbetsgivaren ser potentialen i sina anställda.

Du har även varit en flitig deltagare i Juniorledarskapsakademin (JLA), hur har det utvecklat dig?

– Genom att delta i olika aktiviteter så har jag lärt mig att tänka till det mer praktiska ledarskapet, både i grupp och som individ. Universitetsstudier är väldigt teoretiskt, så JLA är en fantastisk möjlighet för oss studenter att få vetskap kring hur ledarskap fungerar i verkligheten. Dessutom träffar man studenter från andra fakulteter vilket breddar ens kontaktnät.
– Alla passar på JLA, och är man driven och vill framåt så är det en väldigt bra arena. Tack vare JLA fick jag även förmånen att ha IKEA`s fd Vice President som personlig mentor och fick därmed mycket bra feedback kring ledarskap och min personliga utveckling.