Film nr 6

Vi beskriver Smålandsmodellen  i åtta korta filmer. Detta är den sjätte.
Under filmen hittar du relaterat material och längst ner på denna sida kan du klicka dig vidare till film nummer sju  eller tillbaka till film nummer fem.

6. Tända eldar

Det är svårt att i förväg veta exakt vad som behöver göras i ett förändringsarbete eller ens hur det ska gå till. Istället för att tro att du som ledare ska ge tydliga och klara instruktioner kan du försöka tända ”små eldar” hos medarbetarna, t ex genom att ställa frågor. Det kan bli den gnista som startar utvecklingsprocesser.
Men ha tålamod! Ibland tar det lite längre tid än du tror.

Mer inspiration

text-icon

Att vara listig

”Det är inte lätt att driva innovation, och definitivt inte inom en kommunal förvaltning som är väldigt traditionsbunden. Det kräver en del list och strategiska val när saker ska presenteras för att ett nytt tankesätt ska implementeras. Det gäller att ha tålamod, en gnutta enivshet och tillräckligt med mod för att våga pröva nya saker, och en prestigelöshet för att backa om det inte funkar.”

Avdelningschef i offentlig verksamhet
text-icon

Kan man lära sig att bli modig?

 

text-icon

En god idé

”Attityden till misslyckande är något som kan ha stor inverkan på innovationsdrivet. Ibland kan det till och med vara en god idé att lyfta fram misslyckanden som ett viktigt steg i innovationsprocessen.”
Ledarskap för ökad innovationsförmåga – Exemplet Småland (2019)

 

Ladda fler

Vill du ser mer?