28 januari 2021

Mindre stress – men svårare att vara chef

Bilden visar rubriker och procentsiffror

Känner du igen dig?
Hemarbete under pandemin har, mitt i allt elände, bidragit till större arbetsro – och effektivare arbete.

Siffrorna är alldeles färska och redovisas i omvärldsanalytikern Sofia Rasmussens årliga undersökning med titeln Ungdomsfokus. För 2020 års undersökning är namnet lite missvisande, förklarade Sofia Rasmussen under ett webbinarium med Centrum för ledarskap i Småland och Kalmar Science Park. Den här gången är fokus nämligen mer på distansarbete under pandemin.

Hemarbetet har också nackdelar. Många känner sig ensamma och ledarskapet sätts på nya prov. Att leda medarbetarnas arbete på distans är inte samma sak som att finnas fysiskt på samma arbetsplats. Av de chefer som svarat i undersökningen säger 81 procent att de i högre utsträckning leder medarbetare som arbetar på distans. Och det finns en risk att chefen upplevs mer kontrollerande.

— Det är inte så konstigt eftersom gränserna mellan jobb och fritid suddas ut. Men nyckeln är inte kontroll utan att skapa motivation, säger Sofia Rasmussen.

— Medarbetare växer genom att få tillit vilket inte är så lätt om man inte själv känner tillit till sin egen förmåga. Självledarskapet ställs på prov och det är svårast för unga, mindre erfarna, medarbetare att ställa om till distansarbete.

Så vad ska chefen göra för att uppfattas mindre kontrollerande och mer stöttande och tillitsfull?

– Jag tror det är viktigt att fostra en kommunikativ kultur där ledarskap handlar om att guida i självledarskap. Skriv ner allt du själv lär dig genom att leda på distans och dela med dig av det. Det finns också en del att lära av företag som aldrig haft fysiska kontor.

Du kan snart lyssna på Sofia Rasmussen i Juniorledarskapsakademins podd Unga ledare å de då va. Håll utkik efter nytt avsnitt!