18 oktober 2021

Arbetsam eller cool – så uppfattas ledarskap

Bilden visar studenter och forskare som pratar framför en publik

Det där med ett specifikt småländskt ledarskap – finns det verkligen?

Kanske, kanske inte. Men en sak är säker: varje gång vi i Centrum för ledarskap i Småland lyfter frågan väcker det engagemang och igenkänning.

Så också när detta var temat för en av Kalmarsund Promotions näringslivsluncher. Ledarskapsforskaren Magnus Forslund presenterade sin fem-i-topp-lista på kännetecken för – eller kanske fördomar om – vad många förknippar med egenskaper hos en småländsk ledare.
På första plats: Arbetsam. Magnus illustrerade med att berätta om företaget som fått en ny vd som inte riktigt passade in.

–Efter ett tag kom man på vad det var som inte stämde. Den nye vd:n sa alltid ”Någon borde göra…”.

I det här företaget väntade man inte på att någon annan skulle göra något. Alla högg i och gjorde det som måste göras, oavsett position i företaget.
Specifikt småländskt eller inte? I publiken nickade många igenkännande och på scenen funderade Anneli Sjöstedt, vd för Electra och Linda Petersson, vd för Telin Rekrytering & Konsult om vad som kan vara positivt respektive negativt med tankarna om det typiskt småländska.

Under lunchen pratade också två av våra duktiga blivande ledare i Juniorledarskapsakademin, Jacob Boman och Malin Johansson om sin syn på ledarskap.

– Förut tänkte jag alltid att chefen/ledaren var den coola, som hade rätt i allt. Men nu tycker jag att ledarskapet mer är en möjlighet att utveckla andra, att engagera sig i varje person, sa Jacob som pluggar Enterprising & Business Development.

– Engagemang är viktigt och så länge jag får inspiration så kommer engagemanget av sig själv. Därför försöker jag hela tiden ta del av andras kunskap och lära mig saker av nya människor, sa bl a Malin, kundservicemedarbetare Södra Wood, Långasjö och alumn, dvs tidigare student på Linnéuniversitetet.

Är du nyfiken på mer om det småländska ledarskapet? Då kommer några förslag här:

•Testa dina kunskaper om småländskt ledarskap

Småländskt ledarskap – så funkar det

•Renässans i småländskt ledarskap