1 juni 2021

Att vara mentor är win-win

Ann-Sofie Dejke

Ann-Sofie Dejke arbetar på Region Kalmar län. Hon är en av alla chefer och ledare som varit mentor åt en stunder under det gångna läsåret.

Ann-Sofie är kanslidirektör i regionledningen vilket innebär hantering av juridiska frågor, politiska beslut, registratur och arkiv – dvs sådant som är själva kärnan av administration.

–Att som senior medarbetare idag kunna skörda frukten av sin erfarenhet är en bra kombination tillsammans med de nya yngre kollegornas kompetens. Att hela tiden kunna lära nytt och lära av varandra gör jobbet inspirerande och roligt varje dag.

–Jag skrev en artikel där jag lovade mig själv att aldrig anamma det elfte och tolfte budet: Så här har vi ALLTID gjort och så här har vi ALDRIG gjort”. Jag tror på att ständigt vara öppen för nya idéer.

Hur fick du höra talas om Mentorprogrammet?
– En kollega som anmält sig till programmet tipsade mig om det.

Vad är anledningen till att du ville ta dig an en adept?
– Jag har tidigare varit mentor i Regionen och jag tycker att det är väldigt kul att höra hur en adept tar sig an uppgiften och hur de ser på saker. Att faktiskt kunna ge den slags vägledning som jag själv saknade när jag var ny i arbetslivet. Det är ju inte alltid så lätt att se vägen fram så tydligt när man är ung och ny på arbetsmarknaden.
Dessutom har jag själv haft bra chefer som har stöttat mig genom åren och jag fick tidigt karriärvägledning, vilket gav mig mycket.
– Att vara mentor är ju att ge av sin erfarenhet och hjälpa adepten på vägen framåt, men det ger även mig många nya insikter och kunskaper.

Hur har du upplevt mentortiden och att ha en adept?
– Det har verkligen varit väldigt utvecklande och roligt att följa min adepts utveckling. Hen var väldigt driven och jag har hjälpt till med vissa insikter och hur hen kan komma framåt.

Vad hade du för förväntningar på din adept?
– Jag hade väl inte så mycket förväntningar egentligen, mer än att följa den plan som är utsatt och vara förberedd inför våra möten.
Känslan att kunna hjälpa någon framåt och lära känna nya människor tycker jag verkligen om, samt att mötet ger mig nya insikter som jag kan använda i mitt jobb.

Vad hade du för förväntningar på Mentorprogrammet?
– Vi följde de angivna mallarna väldigt väl och det kändes tydligt och bra, vilket gav oss en bra struktur på vårt samarbete.

Vad har du lärt dig på att vara mentor?
– Min adepts erfarenheter, inspel och tankar kring att vara ny i arbetslivet, det har jag funnit värdefullt.

Tips till adepter – vad ska de tänka på för att få ut det mesta möjliga av sin mentor?
– Som jag sa tidigare att komma förberedd och ha en tanke kring vad man vill få ut av mentorstiden. Det är värdefull tid som ges till adepterna och då är det viktigt att ta vara på den.

Rekommenderar du andra att ställa upp som mentorer?
– Absolut! I synnerhet om man jobbar i en organisation som är i rörelse. Regionen har genomgått en stor föryngring under mina år som jag arbetat här, och det gäller att skapa en bra balans runt erfarenhet och ny kompetens.

Vilken är en chef/ledares viktigaste egenskap enligt dig?
– Att kunna visa omtanke, lyssna och våga ta beslut. Som chef måste man våga bestämma och ta ställning, det är viktigt att kunna stå för sina beslut och vara in lyssnande. Men framför allt ha roligt på jobbet!

Vad gör en person till ledare?
– Svår fråga… Alla passar ju inte till ledare. Det handlar verkligen om att ha de rätta egenskaperna. Att vårda relationer samtidigt som man ska våga ta beslut och vilja ha inflytande. Det är också viktigt att veta vem man företräder.

Vad gör dig till en bra ledare?
– För det första så tycker jag att mitt jobb är väldigt roligt, jag brinner för det jag gör och tycker att verksamheten är viktig. Med det som bas kan jag tillåta mig själv att ha riktigt roligt på jobbet och självklart bry mig om mina medarbetare.
Jag vågar även säga vad jag tycker och det är kanske en av mina starkaste sidor.

Chef eller ledare – vilket föredrar du och vad är skillnaden?
– Chef är ju det formella ledarskapet, att ha kunskap kring de formella delarna. Som ledare handlar det mycket om den naturliga fallenheten att få människor med sig för att påverka saker. Jag skulle väl vilja påstå att det är roligare att vara ledare än chef, men det känns förmätet, för det andra ingår också och det måste man kunna för att vara en bra chef.
– Det roligaste med mitt jobb är medarbetarsamtalen, att både kunna blicka framåt och bakåt för att se utvecklingen hos en medarbetare. Sen tycker jag att ge energi är den viktigaste egenskapen för en chef och ledare.

Något sista du vill tillägga?
– Ja, jag tycker verkligen det här med mentorprogrammet är en fantastisk grej och att fler borde anmäla sig att vara mentor. Det ger mycket för väldigt många.

Ansök till Mentorprogrammet 2021/2022:
https://lnu.se/student/jobb-och-karriar/mentorprogrammet/