Ledarskapsforskaren Mikael Lundgren och ett antal chefer, ledare och studenter ägnade en tisdagsmorgon åt att utforska ”elaka” och ”tama” problem.
– Så fort vi har definierat något som ett problem så vill vi lösa det. Vi vill inte brottas med problem utan det är lösningen vill åt, inledde Mikael Lundgren som menar att synen på chefskap allt för mycket präglas av en förväntan av att just lösa alla problem.
Samtalet, eller ledarlabbet, arrangerades av Centrum för ledarskap i Småland tillsammans med Kalmar Science Park och var en del av ett pågående projekt om ledarskap och entreprenörskap för innovation.
Problemet med problemen är att alla inte går att lösa! Mikaels Lundgrens råd till deltagarna var att faktiskt erkänna att en del problem är av kategorin ”wicked” eller ”elaka” på svenska.
– Elaka problem är unika och de är ofta symptom på, eller hänger ihop med andra problem. Det finns ingen logisk slutpunkt som gör att de försvinner.
Att som chef och ledare faktiskt erkänna att ett problem inte går att lösa är inte det lättaste eftersom det går tvärs emot förväntningarna. Elaka problem går däremot att hantera, men då måste man sluta låtsas att det är ett ”tamt” problem.
– Tama problem kan definieras och beskrivas. De kan lätt lösas och ”försvinna”. Som ett räknetal: när ekvationen är löst så är problemet borta. Så fungerar inte elaka problem.
I tisdagsmorgonens ledarlabb kunde deltagarna ge gott om exempel på elaka problem i sina egna organisationer, liksom sätt att försöka hantera dem. Samtalet är ett i raden av liknande arrangemang där forskare och studenter möter chefer, entreprenörer och ledare för ett ömsesidigt utbyte av praktisk verklighet och relevant forskning.
Läs mer om elaka och tama problem:
•Forskarbloggen: Elaka problem som skiljer chefer från ledare