Johan Lorentzon är kontorschef på Handelsbanken i Kalmar och har under våren varit mentor i Linnéuniversitetets Mentorprogram, inrikting ledarskap.
”En ledare har följare, en chef pekar ut riktningen. Utmaningen ligger i att kombinera de båda på ett bra sätt.”
Att delta i Mentorprogrammet har gett mig inblick i hur studenter av idag tänker och det ger mig tillfälle att se utanför min egen ”box”.
Och att ge är så mycket roligare än att få, då växer man som människa, säger Johan Lorentzon, kontorschef på Handelsbanken i Kalmar.
Hur fick du höra talas om Mentorprogrammet?
Jag läste själv en kurs på universitetet och fick ett mail om jag var intresserad av att ingå i ett alumninätverk, vilket jag nappade på. I och med det fick jag information om att mentorer söktes, vilket jag tyckte verkade utvecklande och roligt, så jag hoppade på.
Vad är anledningen till att du ville ta dig an en adept?
Att ge är så mycket roligare än att få, jag tycker att man växer som människa då. Jag har även själv studerat på universitetet och såg detta som en möjlighet att ge tillbaka på något vis. Det är definitivt något som jag önskar hade funnits när jag var student.
Har du själv studerat på Linnéuniversitetet/Högskolan i Kalmar/Växjö Universitet?
Ja, jag studerade Ekonomprogrammet på Växjö Universitet, det var alltså innan sammanslagningen till Linnéuniversitetet.
Hur har du upplevt det att ha en adept?
Det har varit väldigt roligt, riktigt utmanande och motiverande. Sen har det även gett mig både nya och bredare perspektiv.
Det är ju lätt att tro att man är lika ungdomlig själv, skrattar Johan. Men det ger perspektiv på hur studenter av idag tänker, hur deras tankegångar går. Jag har reflekterat över min egen situation och tänker utanför boxen och bankvärlden.
Hur har du sett på din roll som mentor?
Det har varit både kul och utmanande. Hur viktigt det är att kunna ställa öppna frågor utan att alltid ge givna svar, vilket är betydelsefullt att tänka på som ledare.
Vad hade du för förväntningar på din adept?
Att hen skulle komma i tid till avtalade möten, vara förberedd och kunna ta initiativ. Det är viktigt att man har en tanke kring vad man vill få ut av programmet som adept.
Vad hade du för förväntningar på själva Mentorprogrammet?
Jag hade stora förväntningar. Jag drivs av att utvecklas själv och att utveckla andra. Genom den här erfarenheten utvecklas jag på ett annat sätt än i vardagen.
Det är viktigt att universitetet ställer krav på adepterna så att de vet att det är en unik möjlighet att delta i programmet. Att de har ett eget ansvar att vara engagerade och taggade på uppgiften. Likaså att de är pålästa och vet vad en mentor är och har för en slags roll.
Tips tillbaka till universitetet kan vara att bli bättre på att pitcha in idéen till studenterna, så de förstår vilken unik möjlighet det är.
Vad har du lärt dig genom att vara mentor?
Att bli ännu bättre på att ställa öppna frågor, men även ännu bättre på att verkligen lyssna in den som sitter framför mig.
Tips till de, adepterna, som söker en mentor? Vad ska de tänka på? Hur ska de bästa ta tillvara på tillfället att få en egen mentor?
Förutom det som sagts innan så är det viktigt att man vågar vara ärlig samt lita på att det som sägs stannar mellan mentor och adept, om så krävs. Att skapa förtroende är väldigt viktigt.
Skulle du rekommendera andra att ställa upp som mentorer?
Ja, absolut, och det behövs säkert fler.
Hur ser du på begreppet självledarskap?
Det är med självledarskap som allt börjar. Klarar du inte av att leda dig själv kan du heller inte leda andra.
Vad är en ledares viktigaste egenskap tycker du?
Att man lyssnar för att förstå och är ärlig. Våga fråga och våga göra tvärtom ibland.
Vad gör en person till en ledare?
Att man har följare, utan följare är man ingen ledare.
Vad gör dig till en bra ledare?
Det ska väl egentligen andra svara på… Men jag är ärlig, engagerad, målfokuserad och in lyssnande. Viktigt att man kan lyssna in vad som sägs och hålla koll på hur gruppen reagerar när man sätter gemensamma mål. Skulle någon ”inte vara med på tåget” gäller det att kunna fånga upp den eller dem.
Chef eller ledare – vad föredrar du och vad är skillnaden anser du?
Jag är ju kontorschef på Handelsbanken, vilket innebär en viss form av makt, men med det kommer även befogenheter.
En ledare är en person som kan leda personer genom sitt ledarskap.
Ibland måste man vara chef och peka ut riktningen, men har man inga följare så vill ju ingen verkställa beslutet.