21 oktober 2022

”Ganska enkla knep”

Bilden visar en kaffekopp uppifrån där bilden av en glad gubbe syns i skummet

Vi snappar upp mycket bra i våra samtal med småländska ledare och entreprenörer. Som så ofta är det enkla det mest geniala.

Här kommer två ”ganska enkla men viktiga” knep från en av ledarna i nätverket inom Centrum för ledarskap i Småland, Jocke Johansson som är vd för Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby:

Kommer jag varje dag till kontoret på morgonen och är sur, så blir inte mina medarbetare gladare. Men kommer jag lite gladare varje morgon, så kommer de också bli lite gladare. Jag tror, liksom, att det här med sinnesstämning smittar av sig.

Jocke Johansson har tagit intryck av idrottspsykologen Kjell Enhager som talar om att sätta rätt tanke för att få rätt känsla som ger rätt handling.

För att fortsätta citera Jocke:
Det är som en gammal ordförande sa till mig och som jag anammat: Det man ger ljus växer. Det vill säga, ger man ljus till att, ”Oj, oj, nu mår vi dåligt och nu… Oj, vad jobbigt vi hade det i fjol”,  ja, då tar det överhand. Men lägger vi ljus på att, ”Nämen, nu är vi på väg framåt”. ”Vi har haft en jättebra sommar, vi kommer snart få en sommar till”, då ger man det ljus och energi, liksom.
Jamen, det handlar om det här med den mentala inställningen.

Jocke Johansson tipsar också om den här enkla övningen:
Sätt er två och två i ledningsgruppen. Var och en skriver varsin lapp på vad den personen skulle vilja göra för att utveckla verksamheten.

Sen skickas lapparna mellan paren. Man får aldrig stryka något och man får aldrig dissa en idé, utan paren utgår från varje idé och lägger till något som utvecklar den. Så skickas lapparna mellan paren ett eller ett par varv och varje par lägger till något, innan förslagen utvärderas.

En oerhört enkel modell för innovation.