16 november 2021

Hindrar vi unga medarbetare att utvecklas?

Bilden visar dels forskaren Magnus Forslund, dels en bild på en småländsk stenmur med texten Arbetssam

– Kanske hämmar vi ungdomar som kommer ut på arbetsmarknaden. Om man inte är så bra på att delegera kanske det hindrar medarbetare att utvecklas.

Detta var en av reflektionerna i dagens frukostseminarium i Vimmerby, där chefer och ledare funderade över ledarskapets baksidor.

Utgångspunkten var ledarskapsforskaren Magnus Forslunds inledning som ställde frågan om de egenskaper som förknippas med småländskt ledarskap tillhör framtiden eller dåtiden.

En av de egenskaperna är att vara arbetsam, ihärdig och drivande, en ”jag kan själv”-inställning som oftast är positiv.

– Det finns ett drag hos många småländska chefer att genom egen insats visa medarbetare hur de bör vara: om jag är på jobbet tidigt så ska du förstå att det behöver du också vara, om jag jobbar hårt så ska du förstå att det är så du ska göra, berättade Magnus.

Och här någonstans kanske det arbetssamma draget också bidrar till att hindra medarbetare att ta eget ansvar: ledaren ”gör” istället för att leda.

Men att vara målmedveten, engagerad med stark vilja är samtidigt något som borde passa in i framtidens ledarskap. Som vanligt handlar det om att hitta ett ”lagom”, ett både-och.

Just detta är något av vad forskarna i Centrum för ledarskap i Småland funderar på. Magnus Forslund och hans kollegor har vid det här laget träffat flera hundra småländska ledare för att gemensamt med dem bl a försöka identifiera vad i ledarskapet som bidrar till att få medarbetare med i förändring och förnyelse. Det arbetssamma draget har en roll att spela här.

Är du nyfiken på dessa frågor? Då kan vi rekommendera mer läsning här:

•Boken Småländskt ledarskap. Inledande betraktelser.

•Forskarbloggen om hårt arbete.

Har du laddat ner vår app Ledarkunskap kan du läsa boken direkt i appen.
Här finns appen:
App-Store
Google play.