11 mars 2022

Jag lever min dröm!

Julia Granung

Julia Granung har studerat programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon tog examen sommaren 2017 och var bland de första att medverka i Juniorledarskapsakademin (JLA). Idag arbetar Julia som produkt och utvecklingschef på Peas of Heaven som skapar veganska substitut till animaliska produkter.

”Jag har alltid varit intresserad av kost,
näring och hälsa, så det var verkligen
det specifika programmet som gjorde
att jag sökte till Linnéuniversitetet.”

När du pluggade kompletterade du dina studier med att medverka i JLA –  vad gav det dig?
—Jag var ju bland de första att medverka i JLA och den första aktiviteten som jag deltog i var presentationsteknik med Maria Elander. Hade jag fortsatt mina studier hade jag definitivt fortsatt min medverkan i JLA, men tog examen straxt därefter. Det är en helt fantastisk möjlighet att helt gratis få tillgång till den kunskapen som JLA erbjuder. Ledarskap är ett mycket viktigt ämne och är något som jag tidigt vetat att jag vill jobba med.

—När jag gick i gymnasiet och såg en lista med ”Framtidens kvinnliga ledare under 35” sa jag till min pappa att den ska jag vara med på. Ledarskap är oerhört viktigt då jag känner att jag blivit väldigt påverkad det ledarskap som bedrivits där jag jobbat. En mindre bra ledare eller chef kan ha fått mig att må väldigt dåligt och en riktigt bra chef har fått mig att må väldigt bra. Vi tillbringar mycket tid på jobbet och därför är det viktigt med ledarskapet på arbetsplatsen.

Chef kontra ledare – vad är skillnaden för dig?
—Jag tycker att man behöver vara båda. När det handlar om att bygga struktur och att bygga upp en organisation behöver man vara båda. En chef kan sätta tydliga riktlinjer för att sätta strukturen i arbetssättet, därefter kan man mer börja leda arbetet. En ledare finns där som vägledare och tillsammans med medarbetarna kan man skapa stora innovationer. Det är oerhört viktigt att alla får möjlighet att tänka fritt och att det finns utrymme för
medarbetare att begå misstag – det gör vi ju alla.

—Jag brukar säga att jag är mental coach, för att finnas där som stöttepelare när vi gör misstag och upptäcker brister, för när man jobbar med det vi gör så är problem en vardag för oss. Jag delar också gärna med mig av mina egna misstag för att visa på att man inte är mer än en människa och dra ner rädslan för att göra fel, vi lär ju oss som mest på misstagen man gör.

Coachande ledarskap – är det något du jobbar med?
—Jag försöker, men jag är ju ny i rollen – så jag ser fram emot när jag har mer erfarenhet och kunskap. När jag var yngre tänkte jag ”hur svårt kan det vara” men när jag nu är i rollen känner jag att det är enormt svårt och lär mig hela —tiden. Det viktigaste för mig är att motivera mina medarbetare att tänka nytt eftersom vi jobbar med innovation.

Har du ett professionellt drömmål?
—Det här är mitt drömmål och drömjobb! Jag vill lära mig allt i den här rollen och bli så duktig som jag kan. Men det är jättesvårt och fullt av utmaningar – men jag lever verkligen min dröm!

Som alumn i JLA är du ju välkommen på våra aktiviteter – visste du om det?
—Nej, det var först när jag läste om det på LinkedIn – jättekul! Nu har jag anmält mig till kommande webinar.

Skulle du rekommendera andra att söka till JLA?
—Verkligen – så givande!

Varför tror du att det är så viktigt att få till sig praktiska kunskaper om ledarskap?
—Bra ledare är en förutsättning för att vi ska trivas på arbetsplatsen, där vi tillbringar stor del av vår tid. Goda ledare påverkar både hälsa och välmående!

—Jag tror även att tillväxt och innovation styrs av motiverad personal, så med bra ledare som kan motivera personalen får vi en skarpare utveckling i samhället. Idag är det viktigare att du kan ta och leda människor än att vara duktig inom ett specifikt ämne. Jag jobbar inom livsmedelsbranschen och vi jobbar med veganska köttsubstitut som är ett nytt område inom industrin och jag har ju byggt upp en expertis inom det området. Så till en början när det kom nya medarbetare var det tufft att inte ge alla svaren utan ge dom möjlighet att få göra alla misstag som jag gjort, det är som sagt då man blir som bäst.
Men idag är mina medarbetare betydligt smartare än jag och kan mycket mer om våra produkter. Jag blir så inspirerad av dom, vad dom åstadkommit och bidragit med till att göra världen till det bättre genom riktigt bra produkter. Som grädden på moset så har vi väldigt roligt på jobbet!