19 mars 2021

Ledarskap för turbulenta tider

Bilden visar en ensam man som står på klipporna och tittar ut över ett stormande hav

Vi lever i turbulenta tider, eller hur?

På den här sajten pratar vi numera ganska ofta om ledarskapet i ”det nya normala” och vad pandemin förändrar i de gamla invanda sättet att jobba.

Som chef och ledare är det särskilt svårt att agera när det blir turbulent och oroligt. Hur ska man kunna tolka det som sker och veta vad som är rätt och fel, om man är på rätt väg eller inte?
En av våra forskare i Centrum för ledarskap i Småland, Magnus Forslund, intresserar sig särskilt för den så kallade kaosteorin och hittar vägledning för chefer och ledare där.

– Släpp fokus på detaljkontrollen, är ett av hans råd och han jämför med att försöka hålla fast en blöt och hal tvål: om man kramar för hårt så blir resultatet bara att tvålen far i väg.

Kaosteorin är lätt att förstå och relatera till. Den har sitt ursprung i en önskan om att begripa sig på naturen men är – även om det låter märkligt – också en ögonöppnare för den som vill förstå hur en ledare eller organisation fungerar i förändring.

Luta dig tillbaka och lyssna på när Magnus Forslund gör kaos, turbulens och ledarskap begripligt i en inspelning som UR Samtiden gjort på Linnéuniversitetet. Här hittar du länken.