12 oktober 2020

”Nyfikenhet och prestigelöshet driver mig”

Hon skulle blivit klassisk sångerska. Istället startade hon mjukdjurskampanj på IKEA, intresserade sig för ledarskap och jobbar nu med Juniorledarskapsakademin (JLA).
Hur hamnade hon där?

Om du kort ska beskriva dig själv, vem är då Maria Elander?
 
– Först och främst är jag fru, mamma och matte. Sen har jag alltid tyckt att det är lite knepigt att beskriva mig själv som person. Jag har hittat på så mycket under mitt liv och det har naturligtvis påverkat mig hur jag är och agerar som människa. Jag är väldigt nyfiken och jag älskar att möta nya människor. Jag är sällan rädd för att göra fel eller göra bort mig (det bjuder jag på) och det hänger nog ihop med att jag är ganska prestigelös och har lätt till skratt.
– Någon sa att det är tryggt att vara med mig för jag ser individen och är bra på att balansera pondus, värme och ödmjukhet. Det var väldigt fint sagt tycker jag. Så det brukar jag tänka på och försöka ha med mig i möten med människor. Jag mediterar regelbundet och det hjälper mig att vara här och nu, vara medmänsklig och ödmjuk till livet.

Hur kom det sig att du blev processledare för JLA?

– Jag faciliterade en workshop som handlade om Småländskt ledarskap på Residenset i Växjö där jag fick berättat för mig att det skulle gå ut en anbudsförfrågan om projektet Centrum för ledarskap i Småland. En del i det var att bygga upp JLA. Då jag drivit liknande globala projekt under min tid på IKEA hade jag rätt kompetens och erfarenhet, vilket gjorde att jag ”vann” upphandlingen.

Du har ett spännande yrkesliv, berätta om ditt mest spännande projekt?

– Jag har haft förmånen att få arbeta i många spännande projekt under årens lopp både i Sverige och internationellt. Men det som jag nog är mest stolt över är att jag var med och startade IKEA Mjukdjurskampanj. För varje mjukdjur som IKEA sålde under en viss period varje år så donerade de €1 till UNICEF och Rädda Barnen. Pengarna gick till olika projekt som hjälpte utsatta barn så att de kunde gå i skolan. IKEA har under åren donerat runt €77 miljoner alltså nästan 800 miljoner svenska kronor och hjälpt
11 miljoner barn till skolgång runt om i världen, så det känns fantastiskt.

Du driver eget, vad är det bästa med det?

– Flexibiliteten och omväxlingen. Att möta nya människor och utmaningar samt att söka nya vägar. Jag känner att jag kan bidra till att människor blir tryggare och växer i sin roll som människa, både privat och i sin yrkesroll och att det gör skillnad i organisationen och sammanhangen de befinner sig i. På så vis får jag möjlighet att dela med mig av den kunskapen som jag samlat på mig under åren.

Vad kännetecknar en god ledare enligt dig?

– En god ledare har en förmåga att lyssna, vara nyfiken och lyssna på svaren du får. Att ha en rak och öppen kommunikation med sina medarbetare och att se individen. Få sina medarbetare att lita på sin egen förmåga och att det är ok att göra fel.
Att vara flexibel och anpassa sitt ledarskap beroende på vem du möter och vilka arbetsuppgifter som skall lösas. En god ledare stiger in i chefsrollen och tar de tuffa besluten när det behövs och stöttar alltid sitt team när det stormar.  Allt det där sammantaget skapar trygghet och tillit. Det är också viktigt att träna på sitt ledarskap, det kommer inte av sig självt. Du behöver även tillåta dig själv att göra fel och inte döma dig själv för det. Det kräver en skopa mod och ödmjukhet till sig själv och andra. Det är inte alltid lätt att ta konflikter och tuffa beslut, men det behövs också. Är du en tydlig, kommunikativ och en empatisk ledare så får du följare som litar på dig och då kan ni uträtta underverk tillsammans.

Vad är skillnaden mellan ledare och chef?

– Chef är något som först och främst står på visitkortet. Skämt åsido, som ledare behöver du då och då kliva in i chefsrollen då du har det yttersta ansvaret för resultatet, mot styrelse, ledning m.m. En bra ledare är tydlig med varför och när du kliver in i chefsrollen. Det är lite som att ha två olika hattar, byt hatt när du behöver det och var tydlig med vilken hatt du bär.

Varför tycker du att ledarskapsfrågor är så intressanta?

– Just för allt som jag har pratat om innan. Samt att du aldrig blir fullärd, du behöver ständigt träna och utsätta dig själv för utmaningar och vara ödmjuk inför uppgiften. Att vara nyfiken och tillgänglig till förändring. Allt det där finner jag superintressant och superkul!

Vad är det roligaste med att jobba med studenter på universitetet?

– Allt!
Att få vara en del i att de växer som människor, att de utmanar sig själva och mig. Hur vi resonerar och tänker. Att de tycker det är roligt och lärorikt att hänga med mig och få ta del av det jag delar med mig av. Att det blir glada skratt och att vi växer tillsammans. Att de släpper in mig i deras värld. Jag är oerhört tacksam att få var en del i det och i JLA.

 Till sist: Berätta något oväntat om dig.

– En gång i tiden utbildade jag mig till klassisk sångerska. Men min nyfikenhet tog mig på andra vägar vilket jag är väldigt glad för.