7 juni 2021

”Mentorprogrammet har lärt mig att våga!”

Clara Björklund

Clara Björklund har studerat Linnéuniversitetets populära program Human Resource Management med ekonomiinriktning.
Inriktningen ger henne möjligheter att jobba både med HR- och ekonomifrågor.

Idag jobbar Clara som redovisningsekonom på ett mindre tillverkningsbolag, och har en klar målsättning kring att hon vill ta
mer ansvar och sakta jobba sig uppåt.
”Jag är en driven, glad och positiv person som gillar att ha många bollar i luften”, säger Clara.

Min mentor lärde mig att även om jag är extremt driven, precis som hon, så hon poängterade vikten av att som ung och väldigt driven
hitta en bra balans mellan familjeliv och yrkesliv.

Hur fick du höra talas om Mentorprogrammet?

-Jag läste ett inlägg i vår kursportal MyMoodle och tänkte att det var något som skulle passa mig.
När jag läste på tänkte jag att det var en fantastisk möjlighet som dels kunde ge mig erfarenhet, dels vida mitt nätverk.
Genom programmet kunde jag även få möjlighet att träffa andra som kommit dit jag strävar.

Vad såg du för möjligheter med Mentorprogrammet?

-Att ha någon att bolla mina tankar och idéer med, någon som kan guida mig med sin erfarenhet. Samt att skaffa mig ett nätverk, som är oerhört viktigt för den fortsatta karriären.

Vi har fortsatt vår kontakt efter att programmet avslutats och kommer hålla i den. Det är en win-win, som min mentor sa.
Jag kan ta del av hennes kompetens och erfarenhet och hon kan ta del av mina insikter som ny i arbetslivet.

Rekommenderar verkligen alla att ta del av detta då det är så oerhört värdefullt. Jag har bara positiva erfarenheter, så kan man hoppa på – gör det!

Hur har du upplevt det att ha en egen mentor?

-Jag har fått hjälp med att hantera mitt driv, men framför allt så vågar jag nu stå för vad jag vill.
När jag fick besked om att jag fick den här tjänsten sa jag till min mentor: ”Vilken tur jag haft som fick det här jobbet”
men i samma sekund ångrade jag mig och ändrade till ”Nej, jag har inte haft tur, jag är stolt över mig själv att jag har tagit mig hit, för det är genom hårt arbete som jag är där jag är idag”.
Då sa hon att det är precis så jag ska tänka, och våga vara stolt över det jag åstadkommer.

Vad hade du för förväntningar på Mentorprogrammet?

-Jag hade inte satt upp några direkta förväntningar, jag kände heller inte min mentor innan, så jag gick in i det hela med en väldigt öppen inställning.
Över tid så har vi format en väg tillsammans som passat oss.

Självklart var jag lite spänd och förväntansfull, och tänkte att det kommer bli en bra tid och att jag kommer få en ny erfarenhet.
Med facit i hand så blev det bättre än jag hade kunnat föreställa mig, just för att vi har en fortsatt kontakt och vi kan fortsätta bolla frågor med varandra.

Vi klickade då vi har lika personligheter, och att ta del av hennes erfarenhet har varit väldigt lärorikt och nyttigt.

Vad har du fått hjälp med i och med Mentorprogrammet?

-Det viktigaste har varit att våga tro på mig själv och våga stå för mina drömmar och mål. Samtidigt har jag fått en liten putt i rätt riktning och utmanats
att ta mig an nya saker. Det är ju alltid tryggt att stanna i det man kan, men just när man ger sig ut i det okända lär man sig ju något nytt.

Vikten av att inte ställa så höga krav på mig själv, och landa i en situation och ta det som det kommer.

Så jag har framför allt fått många personliga insikter och hur jag kan hantera mig själv. Vi pratade även mycket om drivet och viljan att lära sig nytt
och hålla sig uppdaterad. Idag funkar det inte att tänka ”så här har jag alltid gjort” för det kommer hela tiden nya riktlinjer, lagar eller förordningar att förhålla sig till.
Skolan ger oss en viktig grund att stå på, sen ger arbetslivet möjligheter att bygga vidare på det sätt man vill och önskar utifrån de ambitioner man har.

Hur har du sett på din roll som adept? Vad vill du skicka med till andra som funderar på att gå in i programmet?

-Jag gick in i det som mig själv och då möttes vi på samma nivå, vi lärde av varandra. På så vis blev allt lite mer flytande och jag vågade öppna mig eftersom
jag inte blev bedömd på något vis. Just det tror jag är viktigt – att ha en öppen inställning och att våga ta chansen. Jag ville nog visa min bästa sida först,
men det släppte på en gång när vi möttes och då fick jag ut mer av programmet.

Det är viktigt att inte ha en massa förväntningar på vad det kan ge efteråt, i form av anställning eller liknande, utan se det som ett möte där man får ta del av någon annans erfarenhet.

Hur har du utvecklats som person i ditt självledarskap?

-Att våga kasta mig ut och ta mig an nya utmaningar. Våga lita på känslan att jag klarar det, för när jag klarat och löst en ny uppgift ger det en så himla go´ känsla!

Vad har du för framtidsplaner?

-Främst vill jag ta det som det kommer, men sen har jag ju mål och visioner kring min karriär. Jag har inte landat i om det är i en mindre-, mellan-. eller större organisation som jag vill verka inom. Jag tror på att testa mig fram så ger det sig längs med vägen.
Men visst siktar jag på en chefsposition i framtiden, det gör jag!

Skulle du rekommendera Mentorprogrammet till andra och kan du själv tänka dig att vara mentor i framtiden?

-Absolut! Det är en fantastisk möjlighet.
Tanken att själv vara mentor har slagit mig och det känns oerhört lockande.

Till sist vill jag bara säga: ”Hoppa på det här om du får chansen!”