31 augusti 2020

Den småländske ledaren – en häst med skygglappar?

Bilden är en närbild på två hästar. Man ser att de har seldon och skygglappar

Forskarbloggen – del 10

Personligt om ledarskapets utmaningar.
Bloggare: Magnus Forslund.
Bilden visar ett porträtt på forskaren Magnus Forslund
Det absolut vanligaste ordet i våra undersökningar av vilka ord människor förknippar med småländskt ledarskap är… envis. Närliggande ord är uthållig, strävsam, långsiktig, idogt, seghet, ihärdigt, enträget.

Att vara envis verkar vara positivt. Det är envishet som leder till framgång.
Vi kämpar på, långsiktigt, fokuserat, ihärdigt. Vi bearbetar finansiärer, leverantörer, kunder tills de ”ger med sig”.

Vill vi köpa en maskin så gör vi det, även om ekonomiska kalkyler visar att det inte är lönsamt. Vi tycker att det går att få det lite billigare, så vi förhalar förhandlingarna lite till. Möter vi motstånd är vi beredda att höja våra röster och med vårt kroppsspråk mer eller mindre ”skrämma” motståndarna. För det ska ju bli som vi vill. Förr eller senare.
För det måste gå. Och går det inte så går det ändå.

Och… här kan det vara bra att erkänna att det finns en risk för att vi blir blinda för alternativ. Vi ser inte att det finns andra sätt att göra saker på. Andra idéer, andra värderingar, andra… som kan vara lika eller mer användbara.

Vi kanske inte riktigt uppmärksammar att vår envishet kan leda till skada. Medarbetare som känner sig trampade på, leverantörer som känner sig utpressade, familjemedlemmar som känner sig undanskuffade. Vi kan pressa oss själva till, och över, gränser gällande fysisk och psykisk hälsa.

Sådana reflektioner kan göra att vi svajar till i vår envishet. Kanske är det då bättre att vara som en häst med skygglappar? Inte låta oss störas i vår enträgna strävan mot vad det nu än är vi strävar mot. Och sedan får det gå som det går.
Det här är svårt.

Hur skulle vårt samhälle se ut om vi inte hade personer som envist kämpade på, skyddade av sina skygglappar?
Samtidigt, hur skulle samhället se ut om vi inte hade personer som också lyfte på sina skygglappar?
Kan man fortsätta att vara envis även om skygglapparna lyfts, i alla fall då och då?

 

 

Detta är Magnus Forslund

Fotbollsnörd från Gotland och spelare på juniorelitnivå som inte blev proffs men väl acklimatiserad smålänning, ungdomstränare i Östers IF i Växjö och universitetslektor i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet.
Magnus är expert inom ledarskaps- och organisationsutveckling. Han forskar framför allt på förändrings- och förnyelseprocesser och – förstås – hur man utvecklar idrottsorganisationer, särskilt fotboll.
Magnus arbetar med kreativ utveckling av individer, organisationer och affärer med särskilt öga för kaos, berättelser och upplevelser.
Han är initiativtagare till Centrum för ledarskap i Småland.

Följ honom på Twitter: @Magnus_Forslund