1 juni 2020

En akademisk rockstjärna och vårt enda liv

Forskarbloggen – del 7

Personligt om entreprenörskapets utmaningar.
Bloggare: Mathias Karlsson.

Sent en kväll i mars 2019 skickar jag ett meddelande till den svenske filosofen Martin Hägglund, Yale University i USA och berömmer hans fantastiska bok.. Han svarar “Tack!” inom någon minut och undrar i nästa mening hur jag hörde talas om den.
I svensk media hade då ingen recenserat hans bok This Life: Secular Faith and Spiritual Freedom. ”, men jag svarade honom att ”det kommer nog snart”.
Ett år efter den här sms-konversationen är Martin Hägglund en av de mest omtalade och omskrivna filosoferna under 2020. Han har figurerat och intervjuats i en mängd stora tidningar såsom NY Times, Vogue och The Guardian. Här hemma i Sverige har bland annat Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Filosofiska rummet uppmärksammat hans tankar. Med andra ord har Martin Hägglund blivit en akademisk rockstjärna nästan över en natt.

Vilken är då Hägglunds banbrytande idé? Och hur den hjälpa oss att förstå covid-19 och entreprenörskap?
Hägglunds argument är helt enkelt att det här är ”vårt enda liv” och den viktigaste existentiella frågan som vi kan ställa oss handlar om vad vi borde göra med vår begränsade tid. Hans resonemang är självklart mer nyanserat än så, men hans enkla uppmaning är att få människor att fundera djupare kring det liv som vi lever och det liv som vi skulle kunna leva.
Där finner vi snart beröringspunkter med både covid-19 och entreprenörskap. 

Få gånger i mänsklighetens historia har en osynlig fiende som covid-19 skapat så pass många synliga effekter. Förutom tragiska dödsfall och en kämpande sjukvårdspersonal runtom i världen, möter vi också människor som kanske både mist sitt jobb och sin framtidstro. Riskgrupper uppmanas att stanna hemma, nyexaminerade studenter möts av en arbetsmarknad som nästan gjort totalstopp och för varje vecka som går får fler och fler personer skriva in sig på Arbetsförmedlingen.
Och, som både Stefan Löfven och Anders Tegnell påminner oss om, vi är fortfarande bara i början av den här krisen. 

Men under ytan bubblar också något annat. Kanske något slags tvivel, eller hopp. Flera gånger har jag träffat människor som säger att de tror att något gott kommer ur den här krisen och att den kanske fungerar som en tankeställare.
Som ni säkert anar handlar den tankeställaren om att vi jobbar för mycket, konsumerar i överflöd, tillbringar för lite tid med familj och vänner och inte hinner med det vi faktiskt vill göra. När krisen är över, för den kommer förr eller senare vara över, behöver vi inte gå tillbaka till det som en gång var utan vi kan skapa något nytt. 

Det är här som entreprenörskap kommer in i bilden. För om det är något som forskningen verkar vara hyggligt överens om så är det att entreprenörskap till syvende och sist handlar om att göra saker på ett nytt sätt. Redan innan krisen fanns det initiativ som strävade efter att skapa nya sätt att organisera eller till och med nya sätt att leva. I ett av våra forskningsprojekt här på Linnéuniversitetet följer vi entreprenörer i Tolg, Häradsbäck, Kraftsamling Sydöland och Smart Village. Fyra ganska skilda fallstudier men de förenas genom en vilja att skapa en bättre och mer hållbar värld, både lokalt och globalt. Framför allt kanske de förenas genom insikten att vårt sätt att leva kan vara annorlunda. Vad det än innebär. 

Och då är vi tillbaka i den Hägglundska tankesfären. För när vi engagerar oss i den existentiella frågan om ”hur vi ska leva vårt enda liv” är vi, enligt Hägglund, så pass fria som vi människor kan bli. Vi är fria att försöka agera och förändra våra ändliga liv till det bättre. Så i tider när covid-19 begränsar vår fysiska frihet kanske det kan vara läge att praktisera lite andlig frihet och tänka igenom hur vår (fram)tid kan se ut.

Lästips
Hägglund, M. (2019). This life: Secular faith and spiritual freedom. Pantheon Books. Finns att köpa här:
Adlibris
Akademibokhandeln
Bokus

Detta är Mathias Karlsson

Mathias är uppvuxen i samhället Alstermo mitt inne i den djupa smålandsskogen. Han la sina utnötta handbollsskor på hyllan för tio år sedan och ägnar sig numera mest åt böcker, film, padeltennis och familjeliv. Mathias är universitetslektor i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Hans forskning fokuserar främst på olika fenomen som kan förstås som entreprenörskap. Just nu är Mathias ute på fältet för att studera entreprenörskap som uttryckligen vill bidra till en hållbar värld. I sin forskning använder han ofta begrepp och teorier ifrån filosofins idévärld i hopp om att göra vår tillvaro lite mer begriplig.
Mathias ingår i den forskargrupp som studerar entreprenörskap inom projektet ”Ledarskap och entreprenörskap i Småland”.