24 mars 2020

Andas, andas!

Bilden visar en ensam man som står på klipporna och tittar ut över ett stormande hav

Forskarbloggen – del 2

Personligt om ledarskapets utmaningar.
Bloggare: Magnus Forslund

Det tyska musikprojektet Enigma släppte 1990 albumet MCMXC a.D. Kanske kommer du ihåg låten Sadeness – part 1 som blev en hit, förmodligen tack vare den mystiska videon. Men på albumet finns också ett stycke som benämns Back to the rivers of belief. I den upprepas strofen ”Relax. Take a deep breath”. 

Det är rätt länge sedan jag lyssnade på den men den bubblade upp i mitt huvud sent härom kvällen. Med all sannolikhet är det kopplat till den märkliga situation vi nu befinner oss i nu med COVID-19. Jag vet inte om jag någon gång under mitt liv upplevt en sådan turbulens. Hur ska det bli?

Det fick mig också att associera till att det, kanske motsägelsefullt, oftast är lugnast mitt i stormens öga. När det är som mest turbulent är den kloka taktiken att sakta ner och ”stillna av”. Inte att springa snabbare och försöka bemästra kaoset. 

För den som leder innebär det inte att inte agera eller att inte ta beslut – bara att ta det lugnt. ”Hia sig lite”. Och framför allt, fokusera på de grundläggande funktionerna: Take a deep breath. Relax.

Är ledare i Småland bra på detta?
Det går ju inte att svara på med exakthet. När vi frågar om hur ledare i Småland är, finns det dock många som har föreställningar om att de är jordnära. De står med båda fötterna på jorden och andas lugnt även när det krisar. Stabila. Robusta. 

Eftersom ledare i Småland också anses vara strävsamma och envisa kan vi tänka oss att de borde vara väl rustade för att sedan få igång verksamheterna igen. Bygga upp det som eventuellt rasat samman. 

Det kommer ta sin tid.
Men det kommer gå. Det måste gå. 
Take a deep breath. Relax.

Behöver du input?
Anmäl dej till vårt webbseminarium om ledarskap och entreprenörskap i samhällskrisen – 90 minuter om verktyg för att leda när allt ändras över en natt.

Lästips.
I boken Småländskt ledarskap – Inledande betraktelser citeras en företagare i Värnamo som står inför en till synes omöjlig uppgift men som konstaterar att ”Det ska gå, det måste gå”. Artikelförfattaren Bo Leanders ger sin syn på drivkraften bakom det småländska företagandet och kommenterar att ”… det lilla ordet ”omöjligt” är tämligen okänt i det småländska ordförrådet”.

Detta är Magnus Forslund

Fotbollsnörd från Gotland och spelare på juniorelitnivå som inte blev proffs men väl acklimatiserad smålänning, ungdomstränare i Östers IF i Växjö och universitetslektor i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet.
Magnus är expert inom ledarskaps- och organisationsutveckling. Han forskar framför allt på förändrings- och förnyelseprocesser och – förstås – hur man utvecklar idrottsorganisationer, särskilt fotboll.
Magnus arbetar med kreativ utveckling av individer, organisationer och affärer med särskilt öga för kaos, berättelser och upplevelser.
Han är initiativtagare till Centrum för ledarskap i Småland.

Följ honom på Twitter: @Magnus_Forslund