16 mars 2020

Vad är det vi inte förstår?

 

Forskarbloggen – del 1

Personligt om ledarskapets utmaningar.
Bloggare: Magnus Forslund

Nu är vi igång med projektet Ledarskap och entreprenörskap i Småland. Målet är att bidra till Småland blir en attraktiv plats att bo och leva i – länge! Vi tittar särskilt på den roll som ledarskap och entreprenörskap har. Företag, offentliga organisationer och ideella föreningar skapar arbetstillfällen och erbjuder produkter och tjänster som behövs för att ha ett bra liv. Då behövs människor som vill starta, driva och utveckla verksamheter. 

Men det handlar inte bara om arbetstillfällen utan också om att skapa miljöer som är trygga, där man kan ha roligt, umgås med andra och utvecklas som människa. När det sker kan vi ofta se positiva effekter på organisationen som sådan. Kunder, brukare, elever och besökare märker när medarbetarna trivs och utvecklas. Det kan leda till att de köper fler produkter eller kanske själva vill börja arbeta i organisationen. För att få till det krävs både entreprenörskap och ledarskap. Men hur gör man för att lyckas?

En del saker vet forskningen redan. I det här projektet kommer vi både att sprida den kunskapen och tillsammans med er bygga ny:
Vad är det som vi ännu inte riktigt förstår? Vad gör entreprenörer och ledare, egentligen, när medarbetare engageras och bidrar till utveckling och framgång?
En särskilt intressant fråga handlar om den etablerade kunskap funkar här, i Småland. Skiljer sig Småland från andra regioner? En del hävdar det. Andra är mer tveksamma.

I kommande blogginlägg ska jag att berätta mer om detta. Jag kommer också resonera och reflektera kring ledarskap i allmänhet. Då och då dyker mina forskarkollegor upp med sina reflektioner om det som intresserar just dem.
Vi ses!

Detta är Magnus Forslund

Fotbollsnörd från Gotland och spelare på juniorelitnivå som inte blev proffs men väl acklimatiserad smålänning, ungdomstränare i Östers IF i Växjö och universitetslektor i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet.
Magnus är expert inom ledarskaps- och organisationsutveckling. Han forskar framför allt på förändrings- och förnyelseprocesser och – förstås – hur man utvecklar idrottsorganisationer, särskilt fotboll.
Magnus arbetar med kreativ utveckling av individer, organisationer och affärer med särskilt öga för kaos, berättelser och upplevelser.
Han är initiativtagare till Centrum för ledarskap i Småland.

Följ honom på Twitter: @Magnus_Forslund