Forskarbloggen – del 4
Personligt om ledarskapets utmaningar.
Bloggare: Magnus Forslund
I en podd från Kulturparken Småland berättar docent Lennart Johansson, tillika vd för Kulturparken, att förr var bilden av Småland och smålänningar inte särskilt positiv. Från Stockholms horisont ansågs ett andligt och politiskt mörker råda här, särskilt hos de ”konservativa bondehövdingarna” som sa nej till det mesta, framför allt om det innebar att spendera pengar.
Även i vår tid finns ett eko av denna motvilja till att göra av med pengar. När jag frågar studenter på Linnéuniversitet om nyckelord som de tycker beskriver ett småländskt ledarskap anger de ofta ”snål”. Frågar jag verksamma chefer och ledare i Småland säger de istället ”sparsam” eller ”ekonomisk”.
En konsult berättade om sin upplevelse av att försöka sälja tjänster till småländska företagare:
– De är duktiga på att krama vatten ur sten.
Men hur är det då?
Det är omöjligt att säga. Förmodligen ligger sanningen ligger i betraktarens öga. Dessutom har tiden betydelse.
Om vi, idag, håller i pengarna och det senare visar sig att vi kan göra en bra affär (för att priserna kanske gick ner) – då blir det lätt att säga att det var ekonomiskt och sparsamt.
Men om det istället visar sig att vi inte tog vara på en möjlighet (priserna kanske höjdes istället), då vi vill se agerandet som snålt.
Nyckeln är att det ofta är mycket svårt att just i stunden värdera en viss handling utan att förutsätta att handlingen kommer leda till det jag själv tror ska hända. Det vill säga: Jag tycker något är snålt om jag tror att en satsning skulle löna sig. Men oavsett om jag har rätt eller fel, så var det ju inte snålt just då, utan först när vi verkligen vet hur det blev.
Vart leder nu detta resonemang?
Av någon anledning tänker jag på de stundtals heta diskussionerna om vad som är rätt åtgärder i rådande pandemi. En del hävdar att Folkhälsomyndigheten är ”snål” med åtgärder. Kanske är de det…
Det är definitivt inte mitt kunskapsområde men det kan ju visa sig att de egentligen främst var sparsamma och ekonomiska med åtgärderna.
Poängen är att det egentligen inte kan avgöras i nuläget. Ledarskap, och för den även entreprenörskap, handlar om att välja, utan att veta. Sen får det bli som det blir.
Detta är Magnus Forslund
Fotbollsnörd från Gotland och spelare på juniorelitnivå som inte blev proffs men väl acklimatiserad smålänning, ungdomstränare i Östers IF i Växjö och universitetslektor i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet.
Magnus är expert inom ledarskaps- och organisationsutveckling. Han forskar framför allt på förändrings- och förnyelseprocesser och – förstås – hur man utvecklar idrottsorganisationer, särskilt fotboll.
Magnus arbetar med kreativ utveckling av individer, organisationer och affärer med särskilt öga för kaos, berättelser och upplevelser.
Han är initiativtagare till Centrum för ledarskap i Småland.
Följ honom på Twitter: @Magnus_Forslund