Forskarbloggen – del 8
Personligt om ledarskapets utmaningar.
Bloggare: Magnus Forslund.
Jag fortsätter idag på temat vad våra respondenter svarar på frågan om vad som kännetecknar småländskt ledarskap. Det är nu dags för att lyfta uttryck såsom arbetsam, arbetsvillig, hårt arbete, arbetshäst, kavla upp ärmarna och jobba på.
Otvetydigt är den småländske ledaren en person som gärna lägger många timmar på arbete och det spelar mindre roll när på dygnet jobbet ska utföras. Behöver arbete utföras på fredag kväll får det bli så. Ledaren själv föregår med gott exempel och jobbar inte sällan sida vid sida med medarbetarna. Niklas på Söders olja & rör berättar:
”– Även om jag är en ledare är jag också en arbetare. Det är ingen som ska tro någonting annat. Det är hårt slit som ligger bakom det mesta”.
Vikten av hårt arbete kan spåras till berättelser om Martin Luther och hans teser från år 1517.
Arbetsvilja tolkas också genom uttrycken drivande, framåtanda, drivkraft, passion och engagerad. En engagerad person jobbar villigt, mycket och hårt. Hur ska vi annars kunna driva fram nya produkter och verksamheter?
Forskning om entreprenörskap lyfter ofta fram just engagemang, drivkraft och ”beslutsamhet” (passion, framåtanda) som centrala kännetecken i processen att starta och utveckla verksamheter. Poängen är att det myckna arbetet inte kommer av plikt utan av lust och vilja att skapa, driva och/eller utveckla något.
En intressant följd är att högt engagemang och stark drivkraft inte alltid uppskattas av omvärlden. Andra kan känna sig överkörda, nonchalerade eller på andra sätt negativt drabbade av ledaren/entreprenören. Ibland nämns kända personer som Steve Jobs i dessa sammanhang men jag hör liknande berättelser från människor i småländska företag:
”- Han är ju uppfinningsrik och fantastiskt med kunderna. Det är fullt blås och det händer mycket. Men han kör ju över oss hela tiden och ändrar sig hit och dit så man aldrig vet vad som gäller. Men han vet ju vad han vill ha.”
Detta gäller så klart inte alla småländska ledare. För många är förmodligen arbetsviljan helt enkelt det enda rätta. Det är att vara en ”redi” smålänning.
Vad vet du om småländskt ledarskap?
Gör undersökningen och testa dina kunskaper
Lästips:
Läs mer om engagemang och drivkrafter i boken Entreprenörskapets väsen (2005), av Bengt Johannisson. Finns att köpa här:
Bokus
Detta är Magnus Forslund
Fotbollsnörd från Gotland och spelare på juniorelitnivå som inte blev proffs men väl acklimatiserad smålänning, ungdomstränare i Östers IF i Växjö och universitetslektor i företagsekonomi vid Linnéuniversitetet.
Magnus är expert inom ledarskaps- och organisationsutveckling. Han forskar framför allt på förändrings- och förnyelseprocesser och – förstås – hur man utvecklar idrottsorganisationer, särskilt fotboll.
Magnus arbetar med kreativ utveckling av individer, organisationer och affärer med särskilt öga för kaos, berättelser och upplevelser.
Han är initiativtagare till Centrum för ledarskap i Småland.
Följ honom på Twitter: @Magnus_Forslund